Srbija

Srbija je celinska republika, nekdanja največja jugoslovanska socialistična republika. Z osamosvojitvijo Črne Gore 3. junija 2006 je prenehala obstajati državna skupnost Srbije in Črne gore. S tem je Srbija postala samostojna republika. Na jugozahodu meji na Črno goro, na zahodu na Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, na severu na Madžarsko, na severovzhodu na Romunijo, na jugovzhodu na Bolgarijo, na jugu na Makedonijo, ter na jugo-jugozahodu na Albanijo.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

O državi

Srbija leži na Balkanskem polotoku – jugovzhodna Evropa (približno 80% ozemlja) in v Panonski nižini – osrednja Evropa (približno 20% ozemlja). Glede na podnebne in geografske značilnosti se jo uvršča tudi med sredozemske države. Skupna dolžina državnih meja z državami sosedami je 2.027 km. Dolžina meja s posamezno državo sosedo pa je: Albanija 115 km, Bosna in Hercegovina 302 km, Bolgarija 318 km, Hrvaška 241 km, Madžarska 151 km, Republika Makedonija 221 km, Črna Gora 203 km, Romunija 476 km.

Severni del Republike prekriva ravnina, južni deli pa so bolj razgibani in gorati. Na tem delu države leži tudi 15 gorskih vrhov ki so višji od 2000 metrov, najvišji vrh pa je Đeravica (na Prokletijama) z višino 2656 metrov.

Gorski relief Srbije ima veliko kanjonov in pečin (Resavska pečina, Ceremošnja, Risovača), lepoto te narave pa še povečujejo zaščiteni in ohranjeni gozdovi, v njih pa prebiva veliko endemitskih živali, veliko je tudi voda, potokov, pašnikov itd.

Srbija ima 5 narodnih parkov: Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar in Fruška gora. Vsi narodni parki imajo zelo visoke klimatske in zdravstveno-rekreativne vrednosti.

Zadnje novice iz države
Srbija

Srbija

19. julija, 2022

Osnovni podatki

Uradni jezik: srbščina
Državna himna: Bože pravde
Glavno mesto:
Beograd
Površina: 88.361 km²
Prebivalstvo:
7.209.764
Gostota:
92,8  km²
Valuta: srbski dinar v Srbiji
Časovni pas: UTC+1 (poletni čas + 2)) Vrhnja internetna domena: .rs
Nacionalna klicna koda: ++ 381