Steklina na Haitiju

Na Haitiju so poročali o primerih stekline pri psih, cepljenje psov proti steklini pa je omejeno.

Da bi preprečili steklino, se morajo potniki na Haitiju izogibati vsem stikom s psi in mačkami (vključno z mladički in mačjimi mladiči).

Za vse ugrize ali praske živali takoj poiščite zdravniško pomoč.

Razmislite o cepljenju proti steklini pred potovanjem.

Kaj je steklina?

Steklina je virusna bolezen, ki pri sesalcih prizadene centralni živčni sistem (možgane in hrbtenjačo). V glavnem se širi z ugrizi in praskami okuženih živali, kot so psi, mačke, netopirji, rakuni, skunki in lisice.

Več o steklini si lahko preberete na tej povezavi.

Takoj po morebitni izpostavljenosti steklini poiščite nujno zdravniško pomoč. Ko se pojavijo simptomi stekline, zdravljenje ni na voljo in je skoraj vedno smrtno.

Kdo je ogrožen?

Ljudje običajno zbolimo za steklino zaradi ugriza steklih živali. Redko, a možno je, da ljudje dobijo steklino zaradi prask ali kontaminacije odprtih ran, odrgnin ali sluznic. Stekli živali so lahko kužne več dni, preden se pokažejo znaki stekline. Otroci so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za izpostavljenost steklini, ker se pogosto igrajo z živalmi in morda ne poročajo o praskah ali ugrizih.

Hitro ukrepajte, če vas ugrizne ali opraska pes ali druga žival

Vse ugrize in praske takoj umivajte z milom in tekočo vodo vsaj 15 minut.

Takoj poiščite zdravniško pomoč za vse živalske ugrize ali praske, tudi če vam ni slabo ali če rana ni videti resna.

Steklina je skoraj vedno smrtna, če je ne zdravimo, vendar jo je mogoče preprečiti z ustreznim PEP čim prej po izpostavljenosti in preden se pojavijo simptomi.
Razmislite o cepljenju proti steklini pred potovanjem.

Ljudje, cepljeni proti steklini
še vedno potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč, vključno s cepljenjem proti steklini, po vsakem ugrizu ali praskanju živali, ki bi lahko imela steklino.

Zadnje novice