Sveti Krištof in Nevis (Saint Kitts and Nevis)

Sveti Krištof in Nevis, uradno federacija Saint Christopher and Nevis,  se nahaja se v verigi Zavetrnih otokov na Malih Antilih in je najmanjša suverena država na zahodni polobli, tako po površini kot prebivalstvu, kot tudi najmanjša suverena federacija na svetu. Država je kraljestvo Commonwealtha, z Elizabeto II kot kraljico in vodjo države. Je edina suverena federacija na Karibih.

Zdravstvena tveganja

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: angleščina
Glavno mesto: Basseterre
Površina: 261 km²
Prebivalstvo: 54.961
Gostota: 210,6/km²
Valuta: vzhodnokaribski dolar (EC$)
Časovni pas: UTC-4
Državna himna: Oh Land of Beauty! (O, prelepa dežela!)
Vrhnja internetna domena: .kn
Nacionalna klicna koda: +1 869

Glavno mesto Basseterre se nahaja na večjem otoku Saint Kitts. Basseterre je tudi glavno pristanišče za vstop potnikov (prek ladij za križarjenje) in tovora. Manjši otok Nevis leži približno 3 km jugovzhodno od Saint Kittsa, čez plitki kanal, imenovan The Narrows.

Britanska odvisnost Anguille je bila zgodovinsko tudi del te zveze, ki je bila takrat znana pod skupnim imenom Saint Christopher-Nevis-Anguilla. Vendar se je Angvila odločila za odcepitev od unije in ostaja britansko čezmorsko ozemlje.

Na severo-severozahodu ležijo otoki Sint Eustatius, Saba, Saint Barthélemy, Saint-Martin / Sint Maarten in Anguilla. Na vzhodu in severovzhodu sta Antigva in Barbuda, na jugovzhodu pa majhen nenaseljen otok Redonda (del Antigve in Barbude) in otok Montserrat.

Saint Kitts in Nevis sta bila med prvimi otoki na Karibih, ki so jih kolonizirali Evropejci. Saint Kitts je bil dom prvih britanskih in francoskih kolonij na Karibih, zato so ga poimenovali tudi “Matična kolonija Zahodne Indije”. To je tudi zadnje britansko ozemlje na Karibih, ki je postalo neodvisno, osamosvojilo pa se je leta 1983.