Turčija

Republika Turčija je obmorska država z ozemljem tako v Evropi kot v Aziji. Anatolski polotok med Črnim morjem in Sredozemskim morjem tvori osrčje države. Turčija na vzhodu meji na Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in Iran, na jugu na Irak in Sirijo, ter na zahodu na Egejsko morje, otoke v njem, na Grčijo in Bolgarijo.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

BolezenCepljenje
TifusZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
MalarijaZaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta
Hepatitis AZa potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje v Turčijo priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, virusnemu vnetju jeter, ki se prenaša preko okužene vode, hrane in kontaktno preko rok. Za vse, ki še niso bili cepljeni proti hepatitisu B, pa je priporočljivo tudi cepljenje s kombiniranim cepivom.Cepljenjeje dobro pričeti 5 tednov ali vsaj 3 tedne pred odhodom na pot.

Preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu in če je več kot 10 let od zadnjega cepljenja, priporočamo poživitveno cepljenje, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.

V zahodnih in jugozahodnih obalnih turističnih predelih ni rizika za malarijo.

Dobro je vedeti

PODNEBJE
Najlepši meseci za potovanja in letovanja v Turčiji so april, maj, junij, september in oktober. Na egejski in sredozemski obali ter v Istanbulu je klima idealna. Na anatolski planoti so večeri lahko že hladnejši. Julij in avgust sta na obali vroča, na anatolski planoti je suha vročina znosnejša, večeri pa prijetni. Proti vzhodu se Anatolija dviga, vročine je manj, a še vedno moramo biti pripravljeni nanjo.

VARNOST
Turčija je varna dežela, glede na Slovenijo je kriminala veliko manj, seveda pa je potrebno paziti na svoje stvari, saj se je v razvitih turističnih področjih razvila nova obrt – žeparjenje ter drobna kraja.

NAKUPOVANJA
Turčija je raj za nakupovanje, saj se srečujeta kvaliteta zahodnega tipa z vzhodnimi cenami v najboljši kombinaciji. Vse je mnogo ceneje kot pri nas. Izpostavimo lahko tekstil ter usnjene izdelke, zlato, preproge ter turško keramiko. Seveda je na voljo množica spominkov ter tradicionalnih turških predmetov iz oniksa, srebra, bakra… Pogajajte se – kakšen je postopek, vam razložijo naši vodniki, a pogajali se za vas gotovo ne bodo. Vzemite s seboj kartico! Gotovo jo boste uporabili.

OTROCI
Turčija je dežela z veliko mladine in otroci so bogastvo ljudi v njej. Zanje je dobro poskrbljeno, saj je v glavnem mogoče dobiti vse potrebščine, ki jih na letovanju potrebujete. Če potrebujete kaj posebnega in neobičajnega, je bolje vzeti s seboj. A plenice, otroška hrana in podobno so vedno na voljo. V hotelih vam gredo na roko pri pripravi hrane za otroke in pomagajo v primeru vaših potreb.

DENAR
Turška valuta je lira – s 1.1.2005 so uvedli NOVO TURŠKO LIRO (1EUR = okoli 1,6 YTL). Menjate lahko v bankah in menjalnicah, v hotelih so tečaji manj ugodni. V večjih trgovinah sprejemajo kreditne kartice (najbolj razširjene so American Express, Visa, Diners, Mastercard, Access ter Eurocard). Za dvig gotovine na kartico običajno zaračunavajo provizijo (cca. 10 USD), postopek pa traja veliko časa.

Zadnje novice iz države
Turčija

Turčija

21. julija, 2022

Osnovni podatki

Jezik: turščina 
Državna himna: Istiklâl Marsi
Vzpostavitev: 29. oktober 1923
Glavno mesto: Ankara
Površina: 783.562 km²
Prebivalstvo: 77.695.904
Gostota: 99/km²
Valuta: turška lira
Časovni pas: UTC+2
Vrhnja internetna domena: .tr
Nacionalna klicna koda: ++ 90

 

Zgodovina Turčije
Anatolija ali »Mala Azija« (latinsko Asia Minor) je bila od pradavnine zibelka številnih kultur in kraljestev. Seldžuški Turki so s prihodom na to območje v 11. stoletju postali prvo turško ljudstvo, ki je vzpostavilo lastno oblast (prejšnji turški novoselci, kot denimo Pečengi, so priznali bizantinsko nadoblast) in postopoma do leta 1453 zavojevalo obstoječe bizantinsko cesarstvo. Njegov naslednik, Otomansko cesarstvo, se je postopoma razširilo po vzhodnem Sredozemlju. Naraščajoči nacionalizem v 19. stoletju je s porazom v 1. svetovni vojni privedel do dokončne zrušitve razmajanega imperija, ki so ga zasedle čete antantnih držav. Nekaj časa je kazalo, da bo bodoča turška država omejena na ozemlje Carigrada, južne obale Črnega morja in osrednje Anatolije.

Sodobno republiko Turčijo je po vojaški zmagi nad Grki leta 1923 ustanovil Mustafa Kemal Atatürk, ki je z vrsto reform Turčijo usmeril v sodobno, sekularno in proevropsko republiko. Strah pred odmikom od te usmeritve je vodil k vrsti vojaških državnih udarov, zadnjemu leta 1980. Odtlej se je Turčija vrnila k splošnim volitvam. Od leta 1952 je Turčija članica zveze NATO, že vrsto let pa se zavzema za članstvo v Evropski uniji. Problemi, kot so turška vpletenost v dogajanje na Cipru, kurdsko vprašanje ter vzpon islamskih političnih opcij netijo politično razpravo v Turčiji in vplivajo na njene mednarodne odnose.