Francija

Francoska republika ali Francija je obmorska država v Zahodni Evropi, ki na zahodu in severu meji na Atlantski ocean, na severovzhodu na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Nemčijo, Švico, Italijo in Monako, ter na jugu na Sredozemsko morje, Španijo in Andoro. Francija je ustanovna članica Evropske unije. Po površini je na 47., po številu prebivalcev pa na 21. mestu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

DOBRO JE VEDETI

Na zahodu in severu Francije prevladujejo nižavja in kotline, v osrednjem delu se dviguje stari Centralni masiv (1868 m), na jugozahodu in jugovzhodu so najvišja gorovja Pireneji (3404 m) in Alpe (4807 m) z Juro. Med Alpami in Centralnim masivom je dolina reke Rone. Večina velikih francoskih rek teče proti zahodu (Garona, Loara) in severu (Sena). Izjema je Rona, ki se izliva v Sredozemsko morje. Večje reke so plovne in povezane s kanali.

Podnebje je povečini vlažno oceansko, ob obalah Sredozemskega morja sredozemsko s suhimi, vročimi poletji. Za Centralni masiv je značilno celinsko podnebje, v višjih predelih Alp in Pirenejev pa ostro gorsko z veliko snežnih padavin. Zaradi velikih razlik v podnebju je rastlinska odeja pestra, listopadni gozdovi na zahodu prehajajo v kserofitno vegetacijo na jugu in gorsko v višjih legah.

V strukturi prebivalstva je 85% Francozov, približno 10% je pripadnikov etnij, ki se v procesu romanizacije niso povsem asimilirale (keltska kultura v Bretaniji, normanska v Normandiji, iberska in katalonska na jugozahodu ter korziška na Korziki). Naravni prirastek je majhen, vendar je znatno večji od stopnje v večini evropskih držav. Po veroizpovedi prevladujejo katoliki.

Francija je visoko razvita država z velikim vplivom na dogajanje v svetu in bogato kulturno-zgodovinsko dediščino.  Glavno mesto Pariz je ob Londonu in New Yorku vodilno urbano središče, včasih poimenovano tudi “mesto vseh mest” na svetu in “mesto svetlobe”.


(vir: Geografski atlas Evrope, DZS, 2010)

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: francoščina 
Glavno mesto: Pariz
Državna himna: La Marseillaise
Površina: 547.030 km² ¹ (1) Podatek za evropsko (metropolitansko) Francijo
Prebivalstvo: 63.929.000
Gostota: 116/km²
Valuta: evro, francoski kovanci za evro
Časovni pas: CET UTC+1 (+2 poletni čas)
Vrhnja internetna domena:
.fr
Nacionalna klicna koda: ++ 33
 
Francija se deli na 26 regij (fr.: région), ki se delijo na skupno 100 departmajev (fr.: département). Departmaji so oštevilčeni in te številke se uporabljajo na registerskih tablicah, poštnih številkah, ipd. 22 regij se nahaja v evropskem delu Francije, 4 regije in hkrati departmaji pa so prekomorska ozemlja.