Italija

Italijanska republika ali Italija je obmorska država na jugu Evrope, ki sestoji v glavnem iz Apeninskega polotoka v obliki škornja skupaj z dvema velikima otokoma v Sredozemskem morju, Sicilijo in Sardinijo. Na severu je omejena z Alpami, kjer meji na Francijo, Švico, Avstrijo in Slovenijo. Neodvisni državi San Marino in Vatikan sta enklavi znotraj italijanskega ozemlja. Po površini je na 70., po številu prebivalcev pa na 23. mestu.

Zdravstvena tveganja

Cepljenja

Bolezen

Cepljenje

Klopni meningoencefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

Tetanus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

Hepatitis B

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

 

O državi

Italija je upravno razdeljena na 20 dežel (it. regione), od katerih jih pet (označeno z zvezdico) uživa poseben avtonomen status. Dežele so nadalje razdeljene na pokrajine (it. provincia):  Abruci (Abruzzo),  Aosta (Valle d’Aosta) *,  Bazilikata (Basilicata),  Benečija (Veneto),  Emilija – Romanija (Emilia-Romagna), Furlanija – Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia)*,  Kalabrija (Calabria),  Kampanija (Campania),  Lacij (Lazio),  Ligurija (Liguria),  Lombardija (Lombardia),  Marke (Marche),  Molize (Molise),  Pjemont (Piemonte),  Apulija (Puglia), Sardinija (Sardegna) *, Sicilija (Sicilia) *, Toskana (Toscana), Trentinsko in Zgornje Poadižje ali Trentinsko-Južna Tirolska (Trentino-Alto Adige/Südtirol) *, Umbrija (Umbria)

V Italiji živita, poleg poznane skupnosti Slovencev, še dve skupnosti Slovanov: potomci rezijanskih Slovencev (od katerih je danes najbolj znana Silvana Paletti) in molizanski Slovani, potomci Hrvatov, ki so se preselili na današnje področje v 15. stoletju.

Italija je članica EU, NATO, OVSE, WEU, bila je ena od ustanovnih članic Evropsek skupnosti za premog in jeklo. Italija sodeluje v koaliciji voljnih iz leta 2003.

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jeziki: italijanščina (nemščina na Južnem Tirolskem in francoščina v Dolini Aoste) 
Državna himna: Il Canto degli Italiani
Glavno mesto: Rim
Površina: 301.230 km²
Prebivalstvo: 60.782.668
Gostota: 201,7/km²
Valuta: evro (EUR), italijanski kovanci za evro
Časovni pas: UTC+1 (+2 poletni čas)
Vrhnja internetna domena: .it
Nacionalna klicna koda: ++ 39