Mehika

Združene mehiške države ali na kratko Mehika (špansko: México, v Španiji se včasih uporablja alternativno črkovanje Méjico, vendar je to močno zastarelo v ostalem špansko govorečem svetu) je obmorska država v Severni Ameriki, ki na severu meji na Združene države Amerike, na jugovzhodu na Gvatemalo in Belize, na zahodu na Tihi ocean, ter na vzhodu na Mehiški zaliv in Karibsko morje.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

BolezenCepljenje
TifusZa potnike priporočamo cepljenje
TetanusZa potnike priporočamo cepljenje
SteklinaZa določene skupine potnikov priporočamo cepljenje
Hepatitis BZa potnike priporočamo cepljenje
MalarijaZaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta
Hepatitis AZa potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za potovanje v Mehiko obveznih cepljenj ni, priporoča pa se cepljenje proti hepatitisu A, v kolikor še niste bili cepljeni ali bolezni niste preboleli. Potrebna sta dva odmerka cepiva v razmiku 6 do 12 mesecev. Tako pridobljena zaščita proti bolezni traja do 20 let. Ponudimo vam lahko tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B skupaj, če bi se tako odločili. V tem primeru cepimo trikrat, po možnosti dvakrat v razmiku enega meseca še pred odhodom na potovanje. Priporoča se tudi cepljenje proti tifusu, zlasti če boste potovali izven ustaljenih turističnih poti. Potreben je en odmerek cepiva, ki varuje pred boleznijo približno tri leta. Pred potovanjem preverite tudi cepilni status glede tetanusa. Če ste bili nazadnje cepljeni pred več kot 10 leti, je potreben ponoven odmerek cepiva, kar lahko opravite pri osebnem zdravniku.

Proti malariji je potrebna zaščita z zdravili, če potujete v južnejše predele Mehike, zlasti ob mejo z državami Belize, Gvatemalo (napr področje Chiapas). Poleg tega je potrebna zaščita z repelenti, ki preprečujejo pike insektov, uporaba insekticidov, ki delujejo v prostoru, uporaba mrež, ki so impregnirane z insekticidi.

Dobro je vedeti

Terorizem

Nevarnost pred terorističnimi napadi je majhna.

Kriminal

Ulični kriminal je v porastu. Oblačite se običajno in izogibajte se nošenju dragocenega nakita in ur. Še posebej bodite pozorni ob uporabi javnih transportnih sredstev, na letališčih, avtobusnih postajah in turističnih točkah. Potniki so bili oropani ali napadeni tudi od nepooblaščenih taksistov še posebej v Mexico City-u.
Kraje na avtobusih so pogoste. Če je le možno, potujte podnevi in z najboljšimi avtobusnimi prevozniki. Bodite pozorni na svojo ročno prtljago.

Ženske, ki potujejo same, naj bodo še posebej pozorne. Prišlo je že do primerov posilstev na mestnih avtobusih. Večina takih primerov se je zgodila zgodaj zjutraj ali pozno ponoči. Nekaj resnih spolnih deliktov je bilo zabeleženih tudi v turističnih področjih v Cancunu. Pazljivi morate biti tudi v okolicah hotelov, še posebej ponoči.

Poslovni potniki naj bodo pazljivi na kovčke in prtljago na navidez varnih mestih, kot je hotelsko predverje. Žepni roparji so pogosti na podzemni železnici v Mexico City-ju. Izogibajte se potovanju z podzemno železnico ob urah največjega prometa, če je to možno.

Bodite pazljivi, ko dvigujete denar na bankomatu ali v menjalnici. Pametno je dvigovati ali menjati manjše vsote denarja večkrat le to pa opravljajte podnevi in v večjih nakupovalnih središčih in trgovinah.

Ne dajajte podatkov neznanim in sumljivim osebam. Še posebej bodite pozorni na osebe, ki se predstavljajo kot policisti in bi bvas radi oglobili ali kaznovali brez posebnega utemeljenega razloga. Ko ste v dvomih, vprašajte za identifikacijski dokument in ko je to mogoče, si zapomnite ali zapišite ime, številko značke in registracijsko tablico.

Kriminal povezan z drogo se je povečal na severni meji države v Sinaloi in Acapulcu.

Politično stanje

Od časa do časa prihaja do političnih demostracij po vsej državi. Ta so lahko napeta in se lahko sprevržejo v nasilna. Izogobajte se vsem demonstracijam in spremljajte lokalne medije. Mehiška ustava prepoveduje kakršnekoli politične aktivnosti tujev, prisostvovanje v demonstracijah pa lahko privede do izgona iz države ali priprtja.

Lokalna potovanja

Bodite bolj pozorni, ko oziroma če morate potovati ponoči. Izogibajte se osamljenih plaž, opustošenih zgradb ali zapuščenih stez in cest. Na področju Chiapasa so še zmeraj prisotne oborožene skupine. Če boste obiskali gorovja okoli San Cristobal de lasCasas-a in okrožja Ocosingo ter področja džungle proti meji z Gvatemalo, bodite pozorni na kraje, kjer so zbrane množice ljudi. Ne uporabljate stranskih poti ob glavnih cestah, brez nasveta lokalnega prebivalstva.

Varnost na cesti

Mehiški stil vožnje in standardi se nekoliko razlikujejo od naših, evropskih. Bodite pripravljeni na nenadne zaustavitve prometa, luknje na cestah, počasi se premikajoča vozila, na vozila, ki menjajo vozne pasove brez signalizacije in vožnje vozil skozi rdeče luči. Večina lokalnega prebivalstva nima avtomobilskih zavarovanj. Vrata avtomobila naj bodo venomer zaklenjena in okna zaprta, še posebej ko stojimo na semaforjih.

Varnost na morju

V kolikor boste obiskali mehiška letovišča ob obali vedite, da športne aktivnosti in športna oprema za vodne športe ne dosega naših standadov in s tem vam večina zavarovalnice ne bo krila stroškov ob morebitnih nezgodah. To še posebej velja za potapljanje, vleko s padalom (parasailing) in vodne skuterje. Preverite pri svoji agenciji, če pokriva stroške nezgod v takih primerih.

Lokalni zakoni in običaji

Ne imejte nikakršnih stikov z drogami. Kazni za prekrške so zelo stroge. Obsodbe za prekrške z drogami so lahko tudi do 25 let zapora.

 

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina
Državna himna: Himno Nacional Mexicano
Glavno mesto:
Mexico City
Površina:
1.972.550 km²
Prebivalstvo:
118.395.054
Gostota:
60/km²
Valuta:
mehiški peso (MXP)
Časovni pas:
UTC -6 do -8
Vrhnja internetna domena:
.mx
Nacionalna klicna koda:
++ 52

Mehika je bila zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij, kot so bili Maji in Azteki. Prihod Špancev v 16. stoletju in njihovo zavojevanje azteške države leta 1521 zaznamuje začetek kolonialne dobe Mehike kot dela Nove Španije.

Leta 1810 je Mehika razglasila neodvisnost od Španije, kar je po dolgotrajni vojni vodilo do samostojnosti leta 1821. Po osamosvojitvi se je ozemlje Mehike postopno krčilo na račun ozemelj, ki jih je Mehika bodisi prodala ZDA, bodisi izgubila v mehiško-ameriški vojni, ter na račun osamosvojitve srednjeameriških držav. V 60-ih letih 19. stoletja so Mehiko zasedle francoske sile, ki so jih izgnali nasprotniki pod vodstvom mehiškega domoljuba Benita Juáreza.

Nezadovoljstvo z nedemokratičnim režimom, ki ga je vodil Porfirio Diaz, je leta 1910 vodilo do mehiške revolucije. Revolucionarne sile so porazile zvezno vojsko, zaradi notranjih trenj pa je država ostala nemirna še več kot dvajset let. Po koncu revolucije je Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) ostala na oblasti vse do konca 20. stoletja.

Mehika je upravno razdeljena na 31 zveznih držav (špansko estados) in Mehiško zvezno okrožje (Distrito Federal), ki vsebuje glavno mesto, Mexico City: Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Coahuila, Colima, Durango, Mehiško zvezno okrožje, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, México, Michoacán, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro, Quintana Roo, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán, Zacatecas