Zdravstvena tveganja

Cepljenje in zaščita

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za potnike, ki potujejo v državo z rumeno mrzlico, je cepljenje obvezno, certifikat o cepljenju pa je obvezen, če v ciljno državo vstopa iz države z rumeno mrzlico

Hepatitis A

Za potnike priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Priporočljiva rutinska cepljenja:

Če niste bili cepljeni za ošpice, mumps, rdečke (MMR), DI-TE PER (davica, oslovski kašelj, tetanus) in poliovirus.

Rumena mrzlica:

Priporočila CDC: Za vse potnike starejše od 9 mesecev, ki potujejo v predele vzhodno od Andov  in za vse, ki nameravajo obiskati predele džungle pod 2.300 m (<7.546 ft). Potniki, ki bodo potovali le v mesta Cuzco in Machu Picchu ne potrebujejo cepljenja.

Cepiti se je potrebno 10 dni pred potovanjem z enim odmerkom cepiva. Veljavnost certifikata je neomejena.

 Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane.  Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju tropske južne Amerike, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za določene skupine potnikov, ki preživijo veliko časa zunaj, posebej v ruralnih predelih in sicer pri aktivnostih, kot so: kolesarjenje, kampiranje ali pohodništvo.  Prav tako je priporočljivo za potnike z značilnimi poklicnim tveganjem (npr. veterinarji), za dolgotrajne potnike in osebe, ki živijo na področjih z visokim tveganjem izpostavljenosti; za potnike, ki so vključeni v aktivnosti, ki jih lahko pripeljejo v direkten stik z netopirji, mesojedimi živalmi in drugimi nevarnimi sesalci. Posebej ogroženi so otroci, ker se radi igrajo z živalmi, lahko prejmejo več ugrizov ali pa o njih ne poročajo.

Malarija:  

Področja Peruja z malarijo: prisotna je v predelih pod 2000 m (<6.561 ft) razen v : Arequipa, Moqueagua, Puno, Tacna. Prisotna v Puerto Maldonado. Ni prisotna na visokih planotah turističnih predelov (Cuzco, Machu Picchu in jezero Titicaca).

V kolikor potujete v predele Peruja z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.

Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami

V kolikor potujete v Limo ali obalne predele južno od Lime, je tveganje za malarijo majhno in jemanje antimalarikov se ne priporoča. Vsekakor pa se je potrebno zaščititi pred piki komarjev.

 Posebno opozorilo: Klorokin ni učinkovito antimalarično zdravilo v Peruju in naj ga ne bi uporabljali.

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: španščina, kečuanščina in ajmarščina
Državna himna: Somos libres, seámoslo siempre (Svobodni smo, takšni ostanimo vedno)
Glavno mesto: Lima
Površina: 1,285,220 km²
Prebivalstvo: 31.151.643
Gostota: 24,2/km²
Valuta: Nuevo sol (PEN)
Časovni pas: UTC-5
Vrhnja internetna domena: .pe
Nacionalna klicna koda: ++ 51