Razpad zdravstva v Venezueli

Priporočamo, da se potniki izogibajo vsem nepomembnim potovanjem v Venezuelo.

Država se sooča z izbruhi nalezljivih bolezni, ustrezna zdravstvena oskrba pa trenutno ni na voljo v večjem delu države.

Če morate potovati v Venezuelo, se zaščitite tako, da upoštevate priporočila spodaj.

Kakšno je trenutno stanje?

V Venezueli je prišlo do zloma zdravstvene infrastrukture. Primanjkuje hrane, vode, elektrike, zdravil in medicinskega materiala, kar je prispevalo k naraščajoči humanitarni krizi, ki je prizadela večji del države. Ustrezna zdravstvena oskrba trenutno ni na voljo prek javnega zdravstvenega sistema. 

Nalezljive bolezni so v porastu in pojavljajo se številni veliki izbruhi:

  • v preteklem letu so v 9 zveznih državah poročali o več kot 1000 potrjenih primerih ošpic, vključno z več kot 50 smrtnimi primeri.
  • v zadnjih dveh letih so v 22 zveznih državah poročali o več kot 1600 domnevnih primerih davice, vključno z več kot 140 smrtnimi primeri.
  • leta 2017 je bilo prijavljenih več kot 400.000 primerov malarije.

Kaj lahko popotniki storijo, da se zaščitijo?

Priporočamo, da se izogibate vsem nepomembnim potovanjem v Venezuelo.

Če morate nujno potovati v Venezuelo, se zaščitite tako, da upoštevate zdravstvene nasvete spodaj in pregledate stran z informacijami o državi na spletni strani MZZ.

Vsaj 4 do 6 tednov pred odhodom se dogovorite za sestanek s specialistom za potovalno medicino v Ambulanti za potnike ali svojim zdravnikom, da dobite potrebna cepiva in zdravila.

Vsem potnikom priporočamo, da so na tekočem z vsemi priporočenimi cepivi, kot sta cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (DTaP) in cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR).

Vsem popotnikom priporočamo, da vzamejo predpisana zdravila za preprečevanje malarije.

Spakirajte potovalni zdravstveni komplet z zdravili na recept in zdravili brez recepta (naj jih bo dovolj za celotno potovanje, plus malo dodatka), s pripomočki za prvo pomoč in kartico zdravstvenega zavarovanja (ne pozabite na zavarovanje za tujino). 

Pripravite se na nepričakovano.
Kopije načrta poti, kontaktnih podatkov, kreditnih kartic in potnega lista pustite komu doma, če se ti slučajno izgubijo med potovanjem.

Kupite potovalno zdravstveno zavarovanje in zdravstveno evakuacijsko zavarovanje. Če se med potovanjem poškodujete ali zbolite, zdravstvena oskrba v Venezueli verjetno ne bo na voljo.

Zadnje novice