Kampanje cepljenja proti rumeni mrzlici bodo potekale na območjih okrožja Isiolo in Garissa, kjer so bili odkriti primeri.

Rumena mrzlica se širi s piki okuženih komarjev (več o bolezni si lahko preberete na tej povezavi). Vsi popotniki bi morali sprejeti ukrepe za preprečevanje pikov komarjev med potovanjem po Keniji.

Za preprečitev rumene mrzlice se morajo potniki, stari 9 mesecev ali več, ki se odpravljajo na območja v Keniji, vključno z okrožji Isiolo in Garissa, cepiti vsaj 10 dni pred potovanjem.

Potniki, ki ne morejo biti cepljeni proti rumeni mrzlici (iz kakršnega koli razloga), naj ne potujejo na območja, kjer obstaja nevarnost rumene mrzlice.

Popotniki, ki so prejeli cepivo proti rumeni mrzlici pred 10 ali več leti, se naj oglasijo v ambulanti za potnike, da preverijo, ali potrebujejo obnovitveno cepivo. Poiščite kliniko za cepljenje proti rumeni mrzlici.

Potniki na območja s tveganjem za rumeno mrzlico bi morali nemudoma poiskati zdravniško pomoč, če se jim pojavi vročina, mrzlica, hud glavobol, bolečine v hrbtu, splošne bolečine v telesu, slabost in bruhanje, utrujenost ali šibkost. Povejte zdravniku, če ste bili na območju z rumeno mrzlico.

Območja s potrjenimi priimeri rumene mrzlice. Vir: CDC

Zadnje novice