Tajska

Kraljevina Tajska se po svoji velikosti ( 514.000 km2) in številu prebivalstva (dobrih 65 milijonov) uvršča med večje države na svetu. Etnična struktura prebivalstva je za azijske razmere zelo homogena, velika večina jih govori tajsko, gorska plemena na severu države laoško, prebivalci na skrajnem jugu pa mešanico malezijščine in tajščine.

Zdravstvena tveganja

Cepljenje

Bolezen

Cepljenje

Tifus

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Tetanus

Za potnike priporočamo cepljenje

Steklina

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Hepatitis B

Za potnike priporočamo cepljenje

Japonski encefalitis

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Malarija

Zaščita pred malarijo je obvezna v delu države, del leta

Rumena mrzlica

Za vstop v ciljno državo je obvezen certifikat o cepljenju za potnika, ki potuje iz države z rumeno mrzlico, ali je 12 ur in več v tranzitu na letališču takšne države

Hepatitis A

Za določene skupine potnikov priporočamo cepljenje

Zdravstvena tveganja

Za Tajsko je cepljenje proti rumeni mrzlici pogojno obvezno, tablete proti malariji so pogojno obvezne.

Hepatitis A:

Cepljenje proti hepatitisu A je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa hepatitisa A, kjer so lahko izpostavljeni virusom preko vode ali hrane. Primeri obolenj s hepatitisom A na potovanju se lahko pojavijo tudi med potovanji v države v razvoju, za katere že obstajajo standardni potovalni načrti z ustaljenimi nastanitvami in prehranjevalnimi navadami.

Hepatitis B:

Cepljenje proti hepatitisu B je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področjih z srednjim ali visokim tveganjem za prenos virusa (HBV), še posebno za tiste, ki so lahko izpostavljeni kontaktu s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom ali se lahko okužijo pri zdravljenju (npr. pri nesrečah…).

Tifus:

Cepljenje proti tifusu je priporočljivo za vse potnike, ki potujejo ali delajo na področju jugovzhodne Azije, še posebej za tiste, ki bodo obiskali manjša mesta, vasice in podeželje ter dalj časa ostali pri prijateljih in sorodnikih, kjer so v večji meri izpostavljeni okužbi preko hrane in vode.

Steklina:

Cepljenje proti steklini je priporočljivo samo za potnike, ki lahko pridejo v direkten stik z netopirji. V to skupino navadno spadajo profesionalci, ki raziskujejo življenje v divjini, raziskovalci, veterinarji in pustolovci, ki obiskujejo področja, kjer so netopirji pogosti.

Japonski encefalitis:

Cepljenje je priporočljivo za vse ljudi, ki načrtujejo potovati na podeželske kmetije in v obdobjih, ko je na določenih področjih razglašen izbruh japonskega encefalitisa.

Malarija:

Področja Tajske z malarijo: ruralni gozdni predeli meje s Kambodžo, Laosom, Mjanmarom. Redki lokalni primeri v Phang Nga in Phuket. Ni je v mestih in glavnih turističnih predelih.

V kolikor potujete v področja Tajske z malarijo, svetujemo, da se pred potovanjem o ustrezni zaščiti posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za potnike.


Poti za preprečevanje malarije:

  • predpisana antimalarična zdravila
  • uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev
  • prenočevanje v klimatiziranih in dobro zaprtih sobah ali pod zaščitnimi mrežami.

Posebno opozorilo: Določeni predeli Tajske so resistentni na določene antimalarike.

DOBRO JE VEDETI

Terorizem in varnost
Odsvetovano je potovanje, razen v nujnih primerih, v ali skozi province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla, kjer je prisotno neprestano nasilje zaradi uporov in nemirov.

Od januarja 2004 se skorajda dnevno poroča o napadih v teh provincah na skrajnem jugu. Gre za oborožene napade, bombne napade, streljanja, napade z noži, poroča se tudi o obglavljenjih. Med žrtvami napadov so tako civilni ljudje kot pripadniki vojske in drugih varnostnih služb, javni delavci in turisti, tarče pa so hoteli in bari, trgovine in trgovinski centri, šole, avtobusi in vlaki. Ubitih je bilo že preko 1200 ljudi med njimi tudi nekaj tujcev.

19. julija 2005 je Tajska vlada razglasila resno urgentno stanje v provincah Pattani, Yala in Narathiwat, pod posebnimi pogoji, ki daje varnostnim službam posebna pooblastila. To stanje še vedno traja.

Zadnje novice iz države

Osnovni podatki

Uradni jezik: tajščina
Glavno mesto: Bangkok
Površina: 513.120 km²
Prebivalstvo: 67.200.000
Gostota: 131/km²
Ustanovitev: 1238
Valuta: tajski baht
Časovni pas: UTC+7
Državna himna: Phleng Chat
Vrhnja internetna domena: .th
Nacionalna klicna koda: ++ 66

O državi

Največjo etnično manjšino predstavljajo prebivalci (po ocenah okoli 14 odstotkov), ki menijo, da imajo svoje korenine na Kitajskem, vendar so se večinoma asimilirali. Budizmu pripada 95 odstotkov prebivalstva, islamu (na jugu), ki postaja vse agresivnejši, pa okoli 4 odstotke.

Tajska je ustavna monarhija z demokratično parlamentarno ureditvijo. Po vrsti državnih udarov predvsem sredi prejšnjega stoletja pa tudi kasneje (zadnji je bil leta 1991) se je država stabilizirala in demokratizirala in velja za eno bolj stabilnih azijskih držav. Kralj države je Bhumibol Adulyadej, predsednik vlade pa nekdanji telekomunikacijski bogataš Thaksin Shinawatra, ki je tudi predsednik največje stranke Thai Rak Thai. Ta je ponovno zmagala tudi na volitvah v spodnji dom parlamenta februarju 2005 in sestavila enostrankarsko vlado. Volitve v senat bodo spomladi 2006.

S hitrim industrijskim razvojem v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je Tajska prelevila iz kmetijske v industrijsko državo, kljub temu pa se v svetovnem merilu še vedno uvršča na drugo mesto v proizvodnji kavčuka, šesto mesto v proizvodnji riža in osmo mesto v proizvodnji sladkorja. Osnovo industrijske proizvodnje sedaj predstavljata strojna in računalniška proizvodnja, poleg ZDA pa so glavne trgovinske partnerice azijske države. Tajska je odprto tržno gospodarstvo in analitiki, ki proučujejo poslovno okolje v različnih državah uvrščajo Tajsko med prvih trideset najprijaznejših držav. Tajska je v preteklih desetletjih beležila zelo visoke stopnje gospodarske rasti in postala uspešen azijski tiger. Gospodarski razcvet se je začasno končal v letih 1997 in 1998, ko je zaradi premočne valute, velikega trgovinskega primanjkljaja in naraščajočega kratkoročnega zadolževanja nastopila finančna kriza z devalvacijo, visoko inflacijo in zmanjševanjem proizvodnje. Ta kriza je bila hitro presežena tudi zaradi vzpodbujanja malih in srednjih podjetij ter vlaganja v izobraževanje, ki bo kos novemu tehnološkemu razvoju.V zadnjih štirih letih je gospodarska rast v povprečju dosegala dobrih 5 odstotkov.